Behandelingen

Behandelingen

Lees hier specifieke informatie over de behandelingen.

“Met een regelmatig bezoek aan de tandarts houdt iedereen een stralende lach!”

Het merendeel van de Nederlandse bevolking gaat twee keer per jaar voor controle naar de tandarts. Wij raden dit ook steeds aan. Op deze manier bent u er nooit te laat bij en kunnen eventuele gebitsproblemen tijdig worden behandeld. Tijdens de controle kijken we of uw tandvlees gezond is en controleren wij uw gebit op gaatjes.

Soms worden er tijdens een controle röntgenfoto’s gemaakt. Een röntgenfoto helpt problemen voortijdig voorkomen, want deze laat zien waar gaatjes en ontstekingen (kunnen) ontstaan. Daarnaast kan de tandarts met een röntgenfoto het botniveau evalueren en de randaansluiting van oude vullingen controleren. De frequentie hangt sterk af van de mondhygiëne en cariësgevoeligheid van de patiënt.

Viodent is sterk gericht op preventie. Vanaf 2 jaar is het dan ook voor iedereen van belang om regelmatig onze praktijk te bezoeken. Bij een consult wordt altijd voldoende tijd genomen om tips en uitleg te geven. Samen zorgen we zo voor een gezonde mondhygiëne.

Ook wanneer u een prothese draagt is een periodieke controle belangrijk. Er wordt dan gekeken of het gebit nog in orde is en of deze nog goed bij u past.

Preventie begint bij het melkgebit. Het is voor ieder kind belangrijk om van jongs af aan naar de tandarts te gaan, bij voorkeur al vanaf 2 jaar. Zo wordt voorkomen dat er later veel aan het melkgebit moet worden gedaan en er tandartsangst ontstaat.

Wij adviseren u om uw kind al vanaf jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts. Op deze manier raken kinderen al op jonge leeftijd gewend aan de tandarts. U kunt uw kind meenemen als u zelf voor controle gaat: uw kind kan dan meekijken en vertrouwd raken aan de tandarts en de overige medewerkers.

Angst voor de tandarts is niet nodig. Door kinderen positieve ervaringen te bieden en goed uit te leggen wat er gaat gebeuren, wordt angst in de kiem gesmoord. Viodent laat kinderen spelenderwijs kennismaken met alles wat een tandarts doet, zodat ze het niet erg vinden om naar de tandarts te gaan.

Een mooie glimlach is het visitekaartje van uw gezicht. Maar bijna niemand heeft van nature een perfect gebit. Gelukkig is het met de huidige tandheelkundige technieken mogelijk om uw gebit helemaal naar uw wens te maken. Verkleurde, scheve of gebroken tanden kunnen stralend wit en mooi gemaakt worden.

Veel mensen zijn niet tevreden met hun tanden en vinden hun glimlach niet mooi. Een grote groep mensen schaamt zich zelfs voor hun tanden. Het is vaak niet bekend welke oplossing voor handen is doordat de meeste tandartsen geen aandacht schenken aan cosmetische tandheelkunde. Mocht er al een cosmetische behandelplan worden aangeboden dan is de drempel vaak te hoog omdat het gewenste resultaat van te voren niet inzichtelijk is!

Met een facing kan de vorm of de kleur van een tand worden gewijzigd. Zo kan de tandarts afgebroken hoekjes repareren, een spleetje tussen tanden opvullen, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen. Een facing ziet er net zo natuurlijk uit als de overige tanden.

Bij Viodent sta jij centraal en kun je met ‘testfacings’ je nieuwe stralende witte tanden testen. Uiteindelijk bepaal je zelf of een cosmetische behandeling zoals met facings en veneers waardevol is!

Wij maken voor u, door middel van een afdruk van uw tanden, een uniek individueel passend malletje wat alleen voor uw gebit geschikt is. Hierdoor komt u tandvlees niet in aanraking met de bleekgel, wat schadelijk kan zijn voor uw tandvlees. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Kies voor een veilige manier. Door uw tanden te bleken kunnen uw tanden enkele tinten lichter worden.

Resultaat kan verschillend zijn afhankelijk van anatomie, leeftijd, tandgesteldheid, hygiëne en beginkleur heeft een grote invloed op het resultaat bij ieder afzonderlijk. Kronen en andere restauraties kleuren niet mee. Na 2 weken zal in de meeste gevallen de definitieve kleur bereikt zijn. Wanneer men geen genoegen neemt met het resultaat kan men overwegen door te gaan met het bleken.

Niet aan te raden:
– Bij zwangerschap of zij die borstvoeding geven
– Patiënten die behandeld worden wegens ernstige aandoeningen
– Kinderen onder de 13 jaar

Behandeloptie:
– ’s Nachts 4-6 uur optimaal resultaat 1-2 weken
– Overdag 30 min. 2x per dag of 15 min. 2x per dag optimaal resultaat 2 weken
– Duidelijke instructies worden meegegeven en doorgenomen

Een tandheelkundige kroon
Wanneer u een beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft, kan een kroon een mooie oplossing voor u zijn. Een kroon is een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van een tand of kies. De porseleinen kroon heeft de kleur en vorm van een natuurlijke tand. Wanneer u een tand of kies mist of als zowel uw tand als tandwortel zijn beschadigd, is er de mogelijkheid eerst een implantaat te plaatsen waarop de kroon kan worden bevestigd.

Eerste stap: Nadat de beschadigde tand of kies -onder plaatselijke verdoving- door onze tandarts iets is bijgeslepen, wordt er een afdruk van de tand gemaakt. Op basis hiervan maakt ons tandtechnisch laboratorium een passende kroon.

Tweede stap: De kroon wordt als een kapje over uw beschadigde tand of kies geplaatst.

“Voldoen uw eigen tanden en of kiezen niet meer? Denk dan eens aan een kroon of brug”

Een tandheelkundige brug
Wanneer u één of meerdere tanden mist, is een tandheelkundige brug een mooie oplossing voor u. Een brug bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer elementen aan elkaar. Een brug omspant het deel waar uw tanden ontbreken en wordt aan weerszijden hiervan bevestigd aan bestaande tanden. Omdat deze aangrenzende tanden als steunpilaren voor de brug dienen, is een aanpassing nodig in de vorm van twee kronen. Net als bij kronen wordt ook een brug in de juiste kleur op maat gemaakt en is het een vaste vervanging. Daardoor vormt het één geheel met de rest van uw gebit.

Levensduur van kroon- en brugwerk
Tandheelkundige kronen en bruggen kunnen in principe 5 tot 10 jaar of nog langer meegaan. Een brug heeft echter geen ondersteuning meer als de aangrenzende tanden of het kaakbot zijn aangetast door tandbederf of parodontitis. Door een goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek kunt u de levensduur van uw kronen en bruggen verlengen.

“Implantologie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse tandheelkunde en heeft al veel mensen aan een stralende lach geholpen”

Min of meer bij toeval ontdekte professor Per-Ingvar Branemark uit Zweden begin jaren 60 dat schroeven gemaakt van titanium erg moeilijk uit het bot te verwijderen zijn. Dit bracht hem op het idee deze titanium schroeven te gebruiken als verankering voor gebitsprotheses en voor enkele tanden en kiezen. Een implantaat wordt als een kunstwortel in de kaak geplaatst. Na verloop van tijd groeit dit vast in het bot en kan hierop een vervanging voor verloren tanden en-of kiezen worden geplaatst. Een beoefenaar van de implantologie heet een implantoloog. Al onze implantologen zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI).

Wanneer zijn tandimplantaten een goede oplossing?
– Bij vervanging van een enkele tand: kroon of implantaat
– Bij vervanging van meerdere tanden: brug of implantaat of uitneembare frameprothese op implantaat
– Bij vervanging van alle tanden: vaste prothese of uitneembare prothese (klikgebit)

Voorwaarden voor plaatsing
– Het kaakbot moet uitgegroeid zijn (dit is in principe vanaf 18 jaar).
– Er dient voldoende kaakbot aanwezig te zijn.

Gebitsprotheses
Wanneer iemand meerdere tanden mist of helemaal geen tanden meer heeft, dan kunnen wij voor een prothese zorgen. Elke situatie is anders en heeft daardoor verschillende oplossingen.

Volledige prothese
Bij een volledige prothese wordt een kunsthars boog met tanden over het tandvlees in de boven en/of onderkaak geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak de vorm van een hoefijzer heeft.

Gedeeltelijke prothese
Een gedeeltelijke prothese (plaatje) bestaat uit een plaatje van kunsthars dat aan uw bestaande tanden en kiezen wordt vastgemaakt. Een comfortabeler alternatief is de uitneembare frameprothese. Deze rust op een metalen frame dat met behulp van kleine ankertjes op uw bestaande tanden en kiezen wordt vastgeklikt.

Wennen aan een kunstgebit
Op basis van een afdruk van uw kaken, maakt onze tandprotheticus een prothese op maat. Hoewel de huidige prothesen een stuk comfortabeler zijn dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Een kunstgebit voelt vaak nooit helemaal hetzelfde als uw eigen tanden. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit inhoudt en er meteen mee probeert te eten en te praten. In geval van pijn kunnen we uw kunstgebit zeker aanpassen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit.

Kosten en vergoedingen
De tarieven voor een gebitsprothese en de bijhorende behandeling zijn wettelijk vastgelegd: De volledige prothese wordt 75% vergoed vanuit de basisverzekering. Reparaties en aanpassingen voor 90%. Vanuit de aanvullende verzekeringen zijn extra vergoedingen mogelijk.

“Bent u een paar of al uw tanden kwijt? Wij helpen u weer aan een stralende lach”

Klikgebit
Omdat een kaak zonder tanden en kiezen bij het ouder worden slinkt, kan een kunstgebit los gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan tandvlees geïrriteerd raken of pijn doen. Ook kunnen uw wangen gaan invallen bij een slinkende kaak, waardoor u er ouder uit ziet. Een klikgebit is dan een comfortabele en functionele oplossing voor uw klachten. Behalve een klikgebit is ook een volledig vaste prothese op implantaten mogelijk.

Een klikgebit ook voor u?
– Hoelt u zich gehinderd door uw huidige kunstgebit?
– Heeft u last van voedselresten onder uw prothese?
– Durft u niet meer alles te eten vanwege uw kunstgebit?
– Doet uw huidige kunstgebit pijn en slinkt uw kaak?
– Durft u niet meer te lachen?

Kosten en vergoedingen
Met het klikgebit hebben wij veel mensen hun stralende lach terug gegeven. De behandeling en het klikgebit worden vanuit de basisverzekering vergoed* en wij regelen de aanvraag bij uw zorgverzekeraar. (*m.u.v. de wettelijke bijdrage en uw eigen risico)

De voordelen van een klikgebit
– Eenvoudig te reinigen
– U kunt weer vrij glimlachen
– Verminderd het slinken van de kaak
– Geen problemen met eten
– U kunt alles normaal proeven
– Geen gebitskleefpasta nodig

Preventie van tandproblemen begint bij een goede mondhygiëne. Tweemaal daags zorgvuldig poetsen is onmisbaar, maar hoe doe je dat precies? Elk gebit is anders en vraagt om een specifieke aanpak. Viodent begeleidt iedere patiënt dan ook individueel: wat gaat goed en hoe kan het nog nét iets beter? Het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen zit vaak in de details.

Voor een goede mondverzorging vaat u best regelmatig naar de mondhygiënist(e). Een mondhygiëniste richt zich op preventie en mondverzorging, om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen en te bestrijden. Een goede mondverzorging is essentieel voor uw gebit. Het goed poetsen van uw tanden en het reinigen tussen de tanden en kiezen is al een stap in de goede richting, maar voor een optimale gezondheid is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist(e) aan te raden.

De mondhygiënist(e) speelt een belangrijke rol aan de kwaliteit van uw gebit, tandvlees en mondhygiëne. Patiënten kunnen zich rechtstreeks bij de mondhygiënist(e) melden als ze hulp nodig hebben bij het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist(e) kan dan bijvoorbeeld advies geven over te nemen mondhygiënemaatregelen.

Heeft u last van tandsteen? Bij Viodent bent u aan het juiste adres. Zorgvuldig verwijderen we het tandsteen, waar nodig met verdoving. Zo krijgt u snel weer gezond tandvlees en een fris mondgevoel.

Goede mondverzorging is essentieel voor uw gebit. Het goed schoonhouden van uw tanden kan veel problemen voorkomen. Voor een optimale gezondheid is bezoek aan de mondhygiëniste aan te raden. De mondhygiëniste werkt samen met u aan het krijgen en behouden van een gezonde mond.